HomepageNieuwsFocus op Hemostase > Nieuwe publicatie bevestigt effectiviteit en uitstekende prestatie STA-Liatest D-Di voor uitsluiten longembolie

Nieuwe publicatie bevestigt effectiviteit en uitstekende prestatie STA-Liatest D-Di voor uitsluiten longembolie

<- Back to: Focus op Hemostase

De resultaten van de DiET studie zijn gepubliceerd in Blood Coagulation & Fibrinolysis, juli 2016.

De bevindingen van het DiET onderzoek zijn recentelijk gepubliceerd in de juli 2016 editie van Blood Coagulation & Fibrinolysis. De auteurs zijn: Gilles Pernod, Haifeng Wu, Emmanuel de Maistre, John Lazarchick, Jeannine Kassis, Carlos Aguilar, Pascual M. Vera, Gualtiero Palareti, Armando D’Angelo, en het DiET studie team (Jeffrey Caterino, Fabienne Dutrillaux, Gary Headden, Colin Kaide, Maxime Maignan, Raphaël Marlu, Anais Richard, Cindy Tissier).

Deze studie is uitgevoerd volgens de strenge CLSI richtlijn H59, die wordt onderschreven door de FDA, om de gebruiksdoeleinden van de STA-Liatest D-Di te verleggen van “hulpmiddel bij diagnosticeren van longembolie” naar “uitsluiten van longembolie”.

Deze internationale, multicenter, prospectief niet gerandomiseerde, management studie is tot nu toe ongeëvenaard in de sector coagulatie in termen van het aantal internationale instellingen, het aantal deelnemende patiënten en de kwaliteit van de studie. 9 centra in Europa en Noord-Amerika hebben gezamenlijk meer dan 1.130 patiënten opgegeven, wat heeft geleid tot het vaststellen en bevestigen van de prestaties van de STA-Liatest D-Di met een sensitiviteit van 97.6 % (95 % CI 91.7 – 99.7 %) en een negatief voorspellende waarde (NPV) van 99.7 % (95 % CI 99.0 – 100 %).

Het artikel concludeert dat de STA-Liatest D-Di, wanneer gebruikt in combinatie met de Wells score, een NPV en sensitiviteit heeft die de vereisten van de CLSI en FDA voor uitsluiten van longembolie overtreffen. Ook wordt benadrukt dat, zoals aanbevolen in de CLSI H59 A richtlijn, het gebruik van de assay bij relevante patiënten niet alleen de prestaties van de assay zal maximaliseren, maar ook de economische kosten voor gezondheidszorg geminimaliseerd zullen worden en het uitvoeren van onnodige en dure beeldvormende diagnostiek zal worden voorkomen.

Top